2013 m. vasaris 17 d., sekmadienis

Sprandinė meduje

Medaus padažas visur.. Ant žuvies, mėsos, desertų... 



Reikės:

  • 1 kg kiaulienos sprandinės;
  • 3 v.š. medaus;
  • 3 v.š.saldžiarūgščio padažo;
  • 2 a.š. garstyčių;
  • 1 a.š. kmynų;
  • Druskos;
  • Pipirų;
  • Šlakelio aliejaus.

Gaminame:

Kiaulienos sprandinės gabalą paskaniname druska ir pipirais, pabarstome kmynais. Pakaitiname medų, dar šiltą sumaišome su garstyčiomis ir saldžiarūgščiu padažu ir viską užpilame ant sprandinės. Pamarinuojame mažiausiai pora valandų. Mėsą dedame ant folijos, apšlakstome aliejumi, kruopščiai suvyniojame ir kepame iš anksto iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1,5 val. Patiekiame su keptomis bulvėmis ar raugintais kopūstais.Skanaus!


Naminis rikotos sūris

Rikota - minkštas itališkas sūris, tarsi varškės kremas. Puikiai tinka ant baltos duonos, į salotas, ar saldžius kepinius. 


Reikės:

  • 1ltr kefyro, geriausia būtų skirto šaltibarščiams gaminti.

Gaminame:

Visą kefyro pakelį (nepradarytą) dedame į šaldymo kamerą ir palaikome tol, kol sušals į ledą.. Geriausia būtų įdėti į kamerą iš vakaro, tuomet ryte išėmus prakirpti maišelį, iškrapštyti kefyro ledą, dėti į tankų kiaurasamtį ir palikti kambario temperatūroje atšilti. Visas skystis nubėga, lieka kiaurasamtyje rikotos sūris. Jį   dedame į sandarų indą ir šaldytuve galime laikyti iki savaitės laiko. Skaniausia tepti ant paskrudintos baltos duonos pusryčiams prie kavos puodelio. 

2013 m. vasaris 16 d., šeštadienis

Bulvių plokštainis

Bulvių plokštainis labai purus ir nesukritęs...



Reikės:

  • 13 vnt didelių bulvių;
  • 250 ml pieno;
  • 2 vnt svogūnų;
  • Nedidelis bryzelis rūkytų lašinukų;
  • Druskos;
  • Pipirų;
  • Šlakelis aliejaus.

Gaminame:

Bulves ir svogūnus sutarkuojame bulvine tarka, jei susidaro daug skysčio, truputį nupilame. Užverdame pieną, pilame į bulvių ir svogūnų tarkuotą masę. Dedame smulkiai supjaustytus lašinukus. Viską gerai išmaišome ir paskaniname druska bei pipirais. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių dedame į kepimo skardą ar formą (naudojau 23cm skersmens metalinę formą prieš tai pateptą aliejumi) ir kepame apie 40 - 50min. Skanaus!

Šokoladainis

Šokoladiškiausias pyragas...



Reikės:

  • 100g sviesto;
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 80g skysto medaus;
  • 100g cukraus;
  • 200g juodojo šokolado;
  • 160g miltų;
  • 40g kakavos miltelių;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • 1,5 a.š. cinamono;
  • 1 a.š. maltų gvazdikėlių;
  • Žiupsnelis druskos;
  • Cukraus pudros papuošimui.

Gaminame:

Garų vonelėje ištirpiname sviestą ir šokoladą. Kitame dubenyje, kol šokoladas vėsta, persijojame miltus, įmaišome kepimo miltelius, kakavos miltelius, druską, cinamoną, gvazdikėlius. Dar viename dubenyje išplakame kiaušinius, beriame cukrų ir medų ir dar plakame iki standžių putų, kol nebesijaus cukraus kristalų. Šokolado masę sumaišome su kiaušinių mase ir viską pilame į dubenį su miltais. Lengvai permaišome ir pilame į kepimo formą  išklotą kepimo popieriumi ar silikoninę (naudojau 23cm skersmens silikoninę formą). Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35min. Atvėsusį apibarstome cukraus pudra. Skanaus!

Receptą radau čia

Lašiša meduje su keptomis daržovėmis

Neįtikėtina, bet galiu drąsiai teigti, jei nepatingėsit iš ryto pamarinuoti kelių lašišos gabalėlių, tai vakarienę pasigaminsit per 10 minučių. Puikiausiai tinka kepti ant elektrinio griliaus, bet skanu būtų ir keptuvėje ar konvekcinėje krosnelėje...



2-iems porcijoms

Reikės:

  • 2 didelių lašišos kepsnių;
  • Pakelis šaldytų daržovių kepimui "Hortex";
  • 2 v.š. medaus;
  • Keli žiupsneliai druskos;
  • Pipirų;
  • Žolelių;
  • Šlakelis aliejaus.

Gaminame:


Lašišą su medumi, druska, pipirais ir žolelėmis pamarinuojame iš vakaro ar ryte (jei šis patiekalas bus skirtas Jūsų vakarienei). Užkaičiame grilių ir dedame lašišos gabalėlius, kepame po 5 min iš kiekvienos pusės. Tuo metu kol kepa lašiša, išimame iš šaldymo kameros šaldytas daržoves ir kepame keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Dedame į lėkštę iškeptas daržoves ir paguldome į  lašišos kepsnį. Skanaus!

Naminiai irisai

Tirpstantys burnoje pieniški stebuklai iš senų močiutės pasakojimų...



Reikės:

  • Mažo indelio (200g) 30% grietinės;
  • 300g cukraus;
  • Kepimo popieriaus ar silikoninių formelių.

Gaminame:

Į puodą supilame grietinę ir cukrų, nuolat maišant kaitiname iki užvirimo. Skysčiui pradėjus virti sumažiname kaitrą ir intensyviai maišant verdame 15min. Masė po truputį pradeda darytis klampi ir įgauna gražią ''irisinę'' spalvą. Nedelsdami visą masę pilame ant kepimo popieriaus, kurį galima iš anksto įkloti į kokią plastmasinę dėžutę su aukštesnėmis sienomis. Laukiame kol atvės, kai viršus nebelips prie pirštų, tuomet imame peilį, pašlapiname vandenyje ir supjaustome norimo dydžio formomis. Jei dėsite į silikonines formeles, prieš tai jas reiktų papildomai ištepti bekvapiu aliejumi pvz. kokosų. Skanaus!


Suši rinkinukas


Suši yra japonų nacionalinis patiekalas, dar vadinamas "japoniška duonele"... 


Reikės:

  • 12 vnt jūros dumblių lapų;
  • 400 g ryžių (naudoju paprastus ryžius);
  • 1 vnt avokado;
  • 1 vnt raudos paprikos;
  • 12 ilgų griežnėlių sūdytos lašišos;
  • Vasabi padažo;
  • Sojų padažo;
  • 1 v.š. ryžių acto;
  • Marinuoto imbiero;
  • Bambukinio kilimėlio sušiams vynioti.

Gaminame:

Ruošiame ryžius: du kartus nuplauname ir paliekame kiaurasamtyje 30min, kad nutekėtų vanduo. Suberiame ryžius į puodą ir užpilame vandeniu (1 stiklinė ryžių - 1,5 stiklinės vandens). Uždengiame dangčiu, palaukiame kol užvirs ir verdame 8min, sumažinus ugnį paverdame dar 8min, nuimame nuo ugnies ir palaikome uždengus 10min. Įpilame acto ir permaišome ryžius. Pradedame gaminti! Ryžius daliname pusiau ir visas daržoves bei lašišą paskirstome į dvi lygias dalis tam, kad galėtume paruošti dviejų rūšių suši.
Tradiciniai suši. Ant bambukinio kilimėlio dedame dumblių lapelį blizgančia puse į apačią, kad prieš jus vertikaliai būtų juostelės. Sudrėkintomis rankomis imame ryžius, plonai išskleidžiame ir paliekame po centimetrą iš viršaus ir apačios. Per vidurį spaudžiame ploną juostelę vasabio padažo, dedame šiaudeliais pjaustytą avokadą, imbierą ir lašišą. Vandeniu sušlapiname sušio lapo viršutinę ir apatinę dalis. Imame arčiau savęs esantį kraštą ir paspaudami kilimėlio pagalba vyniojame viską į vidų. Suvyniojus vėl dedame ant kilimėlio ir kelis kartus paspaudžiant "paritinėjame" į priekį ir atgal. Aštriu peiliu supjaustome norimo dydžio gabalėliais.
Išversti suši.  Mano gaminimo techniką ir pagamintus suši rasite čia.

Lieka pasiruošti tik padažą. Į nedidelį platų indelį paruošiame padažą: pilame sojų padažo, spaudžiame nedidelį kiekį vasabi ir viską gerai išmaišome ir turime didžiulę lėkštę sušių, kuriais užteks pasimėgauti patiems ir pavaišinti draugus!

Riestainiai

Jau ne kartą išbandyti minkštučiai ir be galo skanūs mieliniai žiedeliai...



Reikės:

  • 500g miltų;
  • 300g vandens;
  • 2 v.š. cukraus;
  • 1 a.š. druskos;
  • 7g džiovintų mielių;
  • 2 v.š. aliejaus;
  • 1 kiaušinis aptepimui;
  • 1 v.š. sodos virimui;
  • Cukraus pudros;
  • Pabarstukų.

Gaminame:

Į indą su šiltu vandeniu beriame mieles, cukrų, druską. Paliekame kelioms minutėms. Į kitą indą beriame persijotus miltus ir pilame vandens - mielių mišinį, pilame aliejų ir viską gerai išminkome. Dedame valandai laiko šiltai, kad tešla padvigubėtų.
Jei turite duonkepę, joje tešlą paruošti ypač paprasta. Pilame vandenį, aliejų, druską, cukrų, mieles. Ant viršaus suberiame miltus ir nustatote tešlos ruošimo - kildinimo fukciją. 
Po valandos laiko, pakilusią tešlą padaliname į 8 lygius gabaliukus. Iš kiekvieno suformuojame rutuliuką, dedame ant miltais pabarstyto paviršiaus, pirštu praduriame viduryje skylutę ir suformuojame žiedą. Puode užverdame vandenį, atsargiai supilame sodą ir kiekvieną riestainį apverdame po 30 sekundžių iš abiejų pusių. Apvirtus riestainius dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, aptepame kiaušinio plakiniu ir apibarstome pabarstukais, arba smulkintais riešutais, tiesiog tai jau priklauso nuo Jūsų fantazijos ir pomėgių. Kepame iki  200 laipsnių iš anksto įkaitintoje orkaitėje 20min. Iškeptus ir atvėsintus apibarstome cukraus pudra. Skanaus!

Receptą radau čia


2013 m. vasaris 14 d., ketvirtadienis

Čirviniai blynai

Valentino dienos proga...





Reikės:

  • 200g sviesto;
  • 150g cukraus;
  • 4 kiaušinių;
  • 1 a.š. vanilinio cukraus;
  • 350g miltų;
  • 200ml gazuoto mineralinio vandens;
  • Šaldytų uogų.

Gaminame:

Ištirpiname sviestą, įmaišome cukrų, vanilinį cukrų. Į pravėsusią masę mušame kiaušinius ir išplakame. Pilame mineralinį vandenį, išmaišome. Galiausiai beriame miltus. Viską gerai išmaišome iki vienalytės masės ir kepame aliejumi pateptoje gerai įkaitintoje čirvinėje keptuvėje. Iškeptus puošiame uogomis ar uogiene. Saldžios Valentino dienos!

Receptą radau čia

Sviesto debesėliai

Gražūs, skanūs, puikiai derantys į pusryčių lėkštę prie duonelės...



Reikės:

  • 50g sviesto;
  • Žiupsnelis druskos;
  • Žiupsnelis džiovintos raudonosios paprikos;
  • Žiupsnelis provanso žolelių mišinio;
  • Žiupsnelis krapų.

Gaminame:

Kambario temperatūros sviestą padaliname į tris dalis. Vandenyje pašlapintomis rankomis imame sviesto gabaliuką, suformuojame rutuliuką ir apvoliojame prieskoniuose, pagardiname druska. Dedame į šaldytuvą arba tiesiai į lėkštę. Puikus būdas paįvairinti pusryčių lėkštę. 

Kepintos saulėgrąžos

Mažos baltos sėklytės yra puikus mikroelementų šaltinis, jose gausu cinko, fluoro, jodo, kalcio ir geležies. Turint naminių saulėgrąžų kodėl nepasidaryti su skaniu nerafinuotu saulėgrąžų aliejumi ir jūros druska...





Reikės:

  • 300g saulėgrąžų;
  • 2 v.š. nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus;
  • 0,5 a.š. jūros druskos.

Gaminame:

Į sausą gerai įkaitintą keptuvę beriame saulėgrąžas, truputį pakepiname nuolat pamaišant ir pilame aliejų, kad visos saulėgrąžos pasidengtų blizgia plėvele. Pakepiname dar 3-5min pamaišant ir vis išsilukštenant po saulėgrąžą patikrinimui, kad per daug neperkeptų. Nukeliame nuo ugnies, beriame druską, permaišome dar kartelį ir paliekame atvėsti, jei aliejus visas nesusigeria, rekomenduoju prieš dedant į indą tiesiog pirmiausia saulėgrąžas paskleisti ant rankšluostinio popieriaus. Skanaus lukštenimo!!!

2013 m. vasaris 5 d., antradienis

Šventinis pyragas

Dalinuosi puikiu receptuku, kurį prieš pora metų užrašė draugė. Kepu ir šventėms ir kai noriu pasaldinti niūrias dieneles...





Reikės:

  • 0,5 kg miltų;
  • 100g krakmolo;
  • 200g cukraus;
  •  200g sviesto;
  •  250g varškės;
  •  3 kiaušinių;
  • 1 pakelis kepimo miltelių;
  •  1 pakelis vanilinio cukraus;
  •  Sutarkuotos citrinos žievelės;
  •  150g cukraus pudros;
  •  100g cukatų (spanguolių, ananasų, vyšnių);
  •    250g razinų.
     Glaistui:
  •      1 citrinos sultys;
  •      150g cukraus pudros.

    Gaminame:

      Į didelį dubenį persijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Dedame  kambario temperatūros (mažais gabaliukais supjaustytą) sviestą, sudedame varškę ir visus kitus ingridientus, išskyrus cukatus ir razinas. Viską išmaišome, išminkome ir sudedame vandenyje nuplikytas razinas ir cukatus. Tešlą gerai išminkome ir iškočiojame didelį stačiakampį maždaug 0,5cm storio. Susukame kaip vyniotinį. Dedame į iš anksto įkaitintą orkaitę iki 200 laipsnių ir kepame apie 1 val laiko. Kol pyragas kepa, paruošiame glaistą: į citrinos sultis suberiame cukraus pudrą ir viską labai gerai išmaišome. Iškepusį pyragą truputį atvėsiname ir apipilame glaistu. Jei kepinys yra „skubus“ reikalas, tuomet galime tiesiog apibarstyti cukraus pudra. O jei niekur neskubate tuomet leidžiame sustingti ir skanaujame. Šis pyragas skanus ir tą pačią dieną ir pabrandintas kelias dienas.





          

2013 m. vasaris 2 d., šeštadienis

Kijevo kotletai

Patys nuostabiausi ir skaniausi kotletukai...

Reikės:


  • 600g vištienos filė;
  • 120g sviesto;
  • 10 v.š. džiūvėsių;
  • 10 v.š. miltų;
  • 2 didelių kiaušinių;
  • 3 skiltelių česnako;
  • Saujelės krapų;
  • Druskos;
  • Pipirų;
  • Aliejaus virimui.


Gaminame:

Pirmiausia pasiruošiame sviestą. Į kambario temperatūros sviestą beriame truputį druskos, smulkiai sukapotą česnaką ir smulkiai pjaustytus krapus. viską gerai išmaišome, dedame ant maistinės plėvelės ir suvyniojame pailgą, maždaug trijų pirštų storio ritinėlį. Kol gaminsime vištieną, sviestą dedame į šaldymo kamerą. Vištienos filė, jeigu reikia, susipjaustome dar ploniau išilgai. Imame kepimo popieriaus, uždedame ant vištienos ir pamušame, kad gabaliukas pasidarytų plonas plonas, nieko tokio jei atsiras skylučių. Taip išmuštą visą vištieną pagardiname druska ir pipirais. Išėmę sviestą, padaliname į šešias lygias dalis, būtent tiek išeis skanių kotletukų. Imame vištienos filė gabaliuką, guldome sviestą ir vyniojame į ritinėlį vis galus užlenkdami į vidų. Kai visi kijevai paruošti tuomet į tris atskirus indus sudedame miltus, kiaušinius ir dziūvėsius. Kiaušinius lengvai išplakame. Imame kotletuką, apcoliojame miltuose, merkiame į kiaušinio plakinį ir galiausiai vis paspausdami tarp rankų apvoliojame džiūvėsiuose. Visą procedūrą pakartojame dar kartą. Kai padengsite kailinukais visus kotletus, tuomet įkaitu namie aliejų ir kepame maždaug 7-9min. Patiekiame su bulvių koše ir marinuotais agurkėliais. Skanaus!